400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 buteleczka aromatu waniliowego
15 g proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
oraz
owoce: 700 g - mogą być to np. wiśnie, śliwki, truskawki, gruszki itp.
Przygotowanie (banalne...):
Cytat:
Owoce umyć, te z pestkami wydrylować, pozbawić szypułek... i inne tam takie oczywiste
Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę, którą następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną i wysypaną mąką). Na wierzchu poukładać owoce - może być w miarę gęsto, jak ciasto zacznie rosnąć i tak "utoną" w biszkopcie. Piec do uzyskania złocistego koloru, po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać tężejącą galaretką.
Nastawiłam piekarnik na 200 stopni. Czas? Hmmm... około godziny, ale trzeba pilnować, bo łatwo przypalić spód. Górę warto przykryć, gdy tylko ciasto zacznie rosnąć i rumienić się po brzegach.
no to insze pytanie: na jaka duża blache ta proporcja?
takie pytania mnie sie pojawiaja odkąd zmienilam normalna stojaca na nogach kuchenke z piekarnikiem - na taka co se wisi w meblu na scianie (piekarnik w sensie) i sie okazalo ze blachy sa mniejsze niz byly- wiec ciasto zupelnie inaczej i albo insze proporcje albo inszy piekarnik
Bo w starej to normalnie robilam ciasto na blachach piekarnika (pizze tez) - tyle ze np taka pizza to byla karma dla 6 mlodych osob na dlugo- a teraz mam dla 4
Mnie wystarczyło na taką mniejszą porcję - forma ma jakieś 25x40 cm. Muszę zmierzyć. Na oko dobierzesz coś do ilości ciasta. Ono w trakcie pieczenia podwójnie zwiększa objętość, więc blaszka może być zakryta ledwo-ledwo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum