lurex.info Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
test Fuji finepix HS10
Autor Wiadomość
wlodas54 
Fotoszpec ;)

Wysłany: 24 Czerwiec 2010   test Fuji finepix HS10

Cytat:
# szerokokątny obiektyw Fujinon z 30-krotnym zoomem optycznym,
# odpowiednik ogniskowych 24–720 mm i światłosiła f/2.8–5.6,
# pierścień zmiany ogniskowej ,
# potrójny system stabilizacji obrazu: ruchy matrycy, wysokie ISO, Digital IS,
# matryca 10 Mpix CMOS BSI o rozmiarze 1/2.3 cala,
# zakres czułości ISO 100–6400,
# 3-calowy, ruchomy ekran LCD,
# elektroniczny wizjer z czujnikiem przyłożenia oka,
# tryb wideo Full HD (1080p) z dźwiękiem stereo,
# tryb wideo Super High Speed do 1000 kl/s,
# tryb składania panoram,
# funkcja Motion Remover – usuwanie ze zdjęcia poruszających się obiektów poprzez analizę 5 zdjęć wykonanych w trybie seryjnym,
# tryby PASM,
# zapis w formacie RAW,
# obsługa kart SD/SDHC,
# zasilanie: 4 x AA,
# wymiary: 131× 91× 126 mm,
# waga: 636 g,

tyle informacja i dane specjalistyczne. a jak jest w realu..?

Po wypełnieniu protokołu przekazania do utylizacji mego poprzedniego aparatu S8100fd i potwierdzeniu przeze mnie chęci wstąpienia do programu " oddaj stary - kup nowy" - dostałem info ze HS10 sa na stanie magazynowym. Cena w tej chwili - 1526 zł.
Podyskutowawszy z żonką i skomasowawszy odpowiednia ilość waluty zadzwoniłem do BOK Fuji i tam po zapisaniu adresu i danych dostałem info, ze jutro dostane przesyłkę.
Dzis po 16 -puk puk - Schenker -kurier przywozi pudełeczko....i każe zapłacić ... 1400 żł.

cd
Ostatnio zmieniony przez wlodas54 25 Czerwiec 2010, w całości zmieniany 1 raz  

AlVi
Admin

Wysłany: 24 Czerwiec 2010   

Czekam w napięciu na c.d. ;)

P.S. Super, że już po kłopotach!! :wink:

wlodas54 
Fotoszpec ;)

Wysłany: 25 Czerwiec 2010   

zapisuje jako RAW, RAW+JPG, JPG natomiast filmy jako MOV.

programów tematycznych ma kilka:

- text
- naturalne oświetlenie / z lampa i bez - wykonuje dwa zdjęcia i je łaczy/
- naturalne
- portret
- wygadzanie twarzy
- krajobraz
- sport
- noc
- noc ze statywem
- fajerwerki
- zachód słońca
- śnieg
- plaża
- przyjęcie
- kwiat
- srauto - rozpoznawanie scen i dopasowywanie odpowiednich atrybutów do zdjęcia
- tryb słabe światło
- panorama / pozioma i pionowa/
-c, m,a,s,p,
- auto
oraz dwie zakładki pełne ustawień. wyświetlacz uchylny - góra dół / brak możliwości bocznych/.
mechaniczne pokrętło zoomu. lampa błyskowa wbudowana, szyny do montażu dodatkowej.
pamięc wew: 48 MB
Cieszyłem sie wieczorem, pstrykałem co popadnie :) stąd nie artystycznych zdjęc kilka:

zdjęcia robione przy świetle domowym, bez błysku.... karetka z balkonu - 5 piętro

na tyle mi starczyło czasu.

reszta testu w trakcie użytkowania....

instrukcja w pdf - 149 stron

AlVi
Admin

Wysłany: 25 Czerwiec 2010   

Aparat, widzę, poszedł w ruch :wink: Super!

kareena 
Przyjaciel Forum
ene

Wysłany: 2 Lipiec 2010   

a jakie ma makro? :) i czy da sie na obiektyw coś nałożyć (np. filtr UV) i jeśli tak to jaki ma gwint (średnica mm)?

[ Dodano: 2 Lipiec 2010 ]
ok już doczytałam - 58mm ;-)

edit literówka

wlodas54 
Fotoszpec ;)

ma i makro i supermakro.... cos pstrykam, wciąz i nadal sie uczę bo dzis poczytałem instrukcję do niego.. :) i trzeba co nieco zapamiętac...

supermakro pokaże w galerii skoro mnie odblokuje - wciąz moge tylko edytowac posty - dodawac do juz istniejącego..czyli nie mam mozliwosci dac nowego postu.....

a takie cos...

kareena napisał/a:
czy da sie na obiektyw coś nałożyć (np. filtr UV) i jeśli tak to jaki ma gwint (średnica mm)?

na obiektyw da sie załozyc wszystko co ma średnice 58 mm.... i tu mam zonka - albowiem z poprzedniego aparatu zbywa mi masa różnych filtrów, które zakupiłem ale z pierscieniem z 46 na 52 i wszelkie filtry mam właśnie na 52 mm...są na zbyciu.... może cos poradzicie..?

kareena 
Przyjaciel Forum
ene

makro wygląda obiecująco, szczególnie ze to bez konwertera :)

pozostaje albo przejściówka z 58 na 52 albo sprzedaż starych i kupno nowych - polecam allegro jesli chcesz sprzedac :) zreszta kupic tez tam można ;-) niedawno sobie tam kupilam kolejny konwerter makro :)

ogólnie jesli chodzi o art. fotograficzne to raczej korzystam z allegro albo infoto.pl moze byc jeszcze foto-tip.pl ;-) ale pewnie istnieje o wiele wiecej foto-sklepów ale zbytnio nie mialam potrzeby by sie rozgladac :)

swoją drogą ciekawa jestem jakie masz filtry? :)

wlodas54 
Fotoszpec ;)

kareena napisał/a:
makro wygląda obiecująco, szczególnie ze to bez konwertera :)

ano bez - samo zbliżenie na obiekt....

kareena napisał/a:

pozostaje albo przejściówka z 58 na 52 albo sprzedaż starych

eee chyba nie ...nie bede przecież zmniejszał średnicy...była by duża winieta..!

kareena napisał/a:

swoją drogą ciekawa jestem jakie masz filtry? :)

a i otóz:
- 1/2 niebieski
-1/2 pomarańczowy
-1/2 szary
-1/2 zielony
-skylight
-Hoya ND4
-Hoya ND8
-MC UV
-C PL
-+1, +2,+4,+10

kareena 
Przyjaciel Forum
ene

korzystasz ze wszystkich? :)

ja zastanawialam sie nad kupnem połówkowego ale sobie darowałam bo przeważnie by leżał ;-)

zadowoliłam sie UV na stałe (ochrona optyki) i od czasu do czasu:
- gwiazdkowy x6
- polaryzacyjny
- konwerter makro :) z soczewek nie korzystam, bo stwierdziłam ze wygodniej jednak z konwerterem i chyba z nim też lepsza jakość była
- szary ND4 ale nie korzystałam jeszcze ;-)

ogólnie robie foty na automacie i musze sie zaczac uczyc manuala by lepiej wykorzystac aparat ;-)

wydaje mi sie ze lepiej jednak kupowac filtry na rozmar obiektywu niż korzystac z przejściówek bo to jednak oddala od obiektywu :)
fakt, zwykle nie ściągam filtra UV ale ma on grubość 3mm ;-) czyli może mam podobny efekt jak z redukcją tylko że mam jeszcze ochrone szkła ;)

szkoda ze nie masz filtrów na 55mm bo bym rozważyła kupno połówkowych i może skylight :)

wlodas54 
Fotoszpec ;)

Wysłany: 4 Lipiec 2010   

kareena napisał/a:
korzystasz ze wszystkich? :)

ja zastanawialam sie nad kupnem połówkowego ale sobie darowałam bo przeważnie by leżał ;-)

zadowoliłam sie UV na stałe (ochrona optyki) i od czasu do czasu:
- gwiazdkowy x6
- polaryzacyjny
- konwerter makro :) z soczewek nie korzystam, bo stwierdziłam ze wygodniej jednak z konwerterem i chyba z nim też lepsza jakość była
- szary ND4 ale nie korzystałam jeszcze ;-)

ogólnie robie foty na automacie i musze sie zaczac uczyc manuala by lepiej wykorzystac aparat ;-)

wydaje mi sie ze lepiej jednak kupowac filtry na rozmar obiektywu niż korzystac z przejściówek bo to jednak oddala od obiektywu :)
fakt, zwykle nie ściągam filtra UV ale ma on grubość 3mm ;-) czyli może mam podobny efekt jak z redukcją tylko że mam jeszcze ochrone szkła ;)

szkoda ze nie masz filtrów na 55mm bo bym rozważyła kupno połówkowych i może skylight :)

korzystałem ....

połówkowy - podczas śnieżycy i mgły w Chochołowskiej..ale wespół z ND4 - zaparował i stąd zdjęćia za mgłą..

nie było mniejszych filtrów do mego 46mm... dlatego i pierścień korekcyjny musiałem zakupić...
ale rzeczywiste-- nie poużywałem sobie ich....

teraz polaryzacyjny slim.... mam zamiar zakupić...i narazie tyle....

AlVi
Admin

Wysłany: 6 Lipiec 2010   

Ja się na filtrach nie znam kompletnie. Te moje Nikony to efekt wygodnictwa właśnie, bo w jakimś tam stopniu stanowią odpowiednik lustrzanki z worem gadżetów ;) I te wszystkie akcesoria były w podstawowym zestawie, Włodas?

wlodas54 
Fotoszpec ;)

Wysłany: 6 Lipiec 2010   

AlVi napisał/a:
I te wszystkie akcesoria były w podstawowym zestawie, Włodas?

o nie ! musiałem zakupic...niestety...

[ Dodano: 25 Sierpień 2010 ]
cd testu...miałem tę okazje we Włoszech.

1. tulipan - przydaje się w takim słońcu, blokuje do 90 stopni do promieni, pod kątem mniejszym -niestety są odblaski/ bliki/.
- nakręcony na obiektyw ma trochę luzu - u mnie większe listki tulipana muszą być nad obiektywem i pod spodem, natomiast krótsze po bokach. z tego tez powodu zdjęcia robione np. w autokarze , kiedy zmuszony byłem skierować obiektyw w stronę okna - dotykając szyby -tulipan przekręcał się pod wpływem nacisku i mam lekkie winietowanie.

- używając w obiektach lampę błyskowa mam na kilku z nich dokładnie na środku dolnej krawędzi półkolisty cień

2. polaryzatora nie miałem czasu użyć- przejechał cała trasę spokojnie drzemiąc w torbie... choć niejednokrotnie byłby się przydał - zwłaszcza podczas robienia zdjęć przez szybę autokaru, ale podczas jazdy jest to niemożliwe - krajobraz ucieka, autobus trzęsie i zakręca -i na manipulowanie polarem brak czasu.\

3. moja wina - zdjęcia są pochylone w lewo. mam na obiektywie dwie poziome i pionowe linie ale... muszę nad tym popracować..... :chytry:

Odpowiedz do tematu